Hulpwarmtecentrale Amsterdam South Connection


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Bouwadviesbureau Strackee

Opdrachtgever:

Vattenfall

Architect:

 Willem Schutter ETH

Bouwkundig adviseur:

Pieters Bouwkunde

Installatie adviseur:

Engie

Hoofdaannemer:

Friso Bouw

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2018 - 2021

Locatie:

Amsterdam

De Hulpwarmtecentrale Amsterdam South Connection wordt gebouwd in opdracht van Vattenfall en voedt het  stadsverwarmingsnet van Amsterdam. Ze ligt in de driehoek tussen de rijksweg A4 en ring A10 en de sporen van metro en trein.

Spil in het concept van de hulpwarmtecentrale is een heetwaterbuffer van 3.600 kubieke meter inhoud. Deze buffer zorgt ervoor dat warmte uit AEB kan worden opgeslagen, om als de vraag daar is, te worden doorgeleverd naar de achterliggende stadswijken Zuideramstel en Nieuw West. De hulpwarmtecentrale faciliteert de groei van het stadswarmtenet, vergroot de leveringszekerheid, waarborgt de noodzakelijke vergroening van de warmteopwekking, verhoogt de capaciteit en verbetert de flexibiliteit van warmte-opwekking (multi source).

De constructie bestaat uit een laag en hoog dak met daarachter het Buffervat. Boven het Buffervat is een Instrumentatieruimte  ontworpen, zodat het gebouw trapsgewijs oploopt. Er komen 4 (met mogelijkheid voor een 5e) hulpwarmteketels in het gebouw om bij te kunnen verwarmen. De gevels worden uitgevoerd in glas, wat het gebouw een mooi transparant karakter geeft.

Het ontwerp is van architect Willem Schutter ETHBouwadviesbureau Strackee heeft het constructief ontwerp verzorgd. Pieters Bouwtechniek en Pieters Bouwkunde hebben in opdracht van aannemer Friso respectievelijk de constructieve uitwerking en bouwkundige uitwerking verzorgd. De staalconstructie wordt geleverd door Kampstaal, de technische installaties door Engie en het vat door Bilfinger.

In 2023 was het project de winnaar van de Glass Award 2023