Parkeergarage St.-Jan


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente 's-Hertogenbosch

Architect:

Arcadis/Studio Leon Thier architecten

Bouwkundig adviseur:

Pieters Bouwkunde

Hoofdaannemer:

Heijmans

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2012 - 2015

Locatie:

's-Hertogenbosch

Beeldmateriaal:

Luuk Kramer

Aan de voet van de St.-Jan in ’s-Hertogenbosch is een ondergrondse parkeergarage gerealiseerd. De garage maakt deel uit van de ontwikkeling van de Zuiderpark-Stadswalzone. Bovenop de parkeergarage is de stadsgracht van vroeger terug gebracht. Water en muur vormen zo opnieuw een markant punt in de stad. Vanaf de voetgangersuitgang van de parkeergarage aan de Limietlaan is een brug over dat water geplaatst, door de Vestingmuur onder de Hekellaan door zo de Casinotuin in. De parkeergarage biedt plaats aan ca. 1040 auto’s.

De bouwkuip van de parkeergarage werd gevormd door 1 m dikke diepwanden en het onderwaterbeton van 0.9 m dik voorzien van een raster van GEWI-ankers. De constructieve berekeningen van het onderwaterbeton werden uitgevoerd met als uitgangspunt dat het onderwaterbeton niet of volledig samenwerkt met de constructieve vloer op niveau -3. De ruwbouw van de parkeergarage is in zijn geheel gevormd door een stapeling van prefab elementen met een serie van grote “X-kolommen”.

Pieters Bouwtechniek werkte intensief samen met Pieters Bouwkunde, zodat het bouwkundige aspectmodel (BIM) naadloos aansluit op het constructieve model. Extern zijn door de opdrachtgever smartboardsessies georganiseerd, waarbij in totaal zeven aspectmodellen van diverse partijen in Navisworks over elkaar heen zijn gelegd. Ten opzichte van het traditionele ontwerpproces is de doorlooptijd zeer kort.