Radartoren


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Valstar Simonis

Architect:

Benthem Crouwel Architecten

Bouwkundig adviseur:

Pieters Bouwkunde

Installatie adviseur:

Valstar Simonis

Bouwmanagement:

LVNL

Bouwfysica:

Valstar Simonis

Hoofdaannemer:

Sprangers Bouwbedrijf

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2014 - 2016

Omvang:

350 m2 BVO

Locatie:

Haarlemmermeer

Beeldmateriaal:

Marlous Rijpstra

Als vervanger van de radartoren in het Amsterdamse Bos is in de directe nabijheid van de luchthaven Schiphol een nieuwe radartoren gerealiseerd. De hoogte van de nieuwe toren inclusief radar is 45.0 m. Er gelden voor deze toren stringente vervormingseisen vanuit de radarinstallatie voor de constructie.

De toren is gefundeerd op een ca. 1,20 m dikke achthoekige funderingsplaat op trillingsvrije in het werk gevormde palen. De constructie bestaat uit een betonnen cilinder met een diameter van 4,20 m. Alle vloeren en het radarbordes worden in beton uitgevoerd. De trap in de mast wordt in staal uitgevoerd.

Bij dit project hebben Pieters Bouwtechniek, Pieters Bouwkunde en Valstar Simonis in de ontwerpfase intensief samen gewerkt, zodat het bouwkundige aspectmodel naadloos aansloot op de constructieve en de installatietechnische modellen. Het ontwerp is een volledig integraal Bouw Informatie Model (BIM) vervaardigd. In de uitvoeringsfase werden smartboardsessies georganiseerd, waarbij in totaal zeven aspectmodellen van diverse uitvoerende partijen in Navisworks over elkaar heen worden gelegd. Ten opzichte van het traditionele ontwerpproces is de doorlooptijd voor dit project kort.

Sprangers Bouwbedrijf plaatste een film over de bouw van de radartoren op Youtube.