Datacenter AM4 Amsterdam


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

RHDHV

Opdrachtgever:

UDD

Architect:

Benthem Crouwel Architects

Bouwkundig adviseur:

Pieters Bouwkunde

Bouwmanagement:

Ideal Projects

Bouwfysica:

Nieman

Hoofdaannemer:

UDD

Coördinerend adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2016 - 2017

Omvang:

23182 m2 BVO

Locatie:

Amsterdam

Beeldmateriaal:

Dura Vermeer en Pieters Bouwkunde

In het Amsterdamse Science Park bouwt Dura Vermeer, naar een ontwerp van Benthem Crouwel Architecten Amsterdam, het nieuwe datacentrum AM4. De technische uitwerking nemen Pieters Bouwkunde en Pieters Bouwtechniek voor hun rekening. Het gebouw omvat ca. 23.000 m2 en zal 72 meter hoog worden. Het datacentrum wordt gerealiseerd volgens de Amerikaanse LEED-certificering, dat strenge eisen stelt aan duurzaamheid, design en operationele performance. De uitvoeringsperiode is zeer kort. Door een goede planning zal het hoogste punt al in december worden bereikt.  De oplevering staat gepland voor juni 2017. 

Bijzonder aan de realisatie van het datacentrum is de zeer zware constructie. Er zijn boorpalen van meer dan 60 meter toegepast. Dit is uniek in Nederland. René Evers, bedrijfsleider van dit project namens Dura Vermeer Bouw Hengelo, is trots op zijn team. In een relatief korte tijd zijn zij in staat om in overleg met alle stakeholders een geweldige hoeveelheid werk te verrichten.

Het in 2012 op hetzelfde terrein gerealiseerde datacentrum AM3 van Equinix, is eveneens gebouwd volgens de Amerikaanse LEED-certificering. Het is één van de meest duurzame datacentrums van Equinix wereldwijd.

Equinix is een toonaangevend bedrijf op het gebied van International Business Exchange-datacenters (IBX) en heeft meer dan 145 datacenters in Amerika, Europa en Azië.  Naast de datacenters in Amsterdam heeft Equinix een datacenter in Zwolle en Enschede. 

Pieters Bouwtechniek is coördinerend constructeur. Pieters Bouwkunde verzorgde de bouwkundige uitwerking.

Equinix ontwikkelde onderstaand filmpje over de vorderingen van de bouw van het datacentrum.