Monacopad


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Elan Wonen, Haarlem

Architect:

Marco Henssen Architecten, Rotterdam

Bouwkundig adviseur:

Pieters Bouwkunde

Installatie adviseur:

ABT, Velp

Hoofdaannemer:

Heddes Bouw, Hoorn

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2000 - 2007

Locatie:

Haarlem

Het naoorlogse Haarlemse wooncomplex rond het Monacopad heeft een grote transformatie ondergaan. 112 Kleine woningen zijn vervangen door meer eigentijdse en ruimere woningen. 

Het project is een combinatie van hergebruik van bestaande woningketens en volledige nieuwbouw. Voor zover mogelijk zijn de oude casco’s hergebruikt, waarbij woningen zijn samengevoegd en opgetopt. Door het gebruik van de oude fundamenten van de wijk is een significante reducatie van sloopafval gerealiseerd.

Het nieuwbouwproject gaat door onder de naam ‘De 3 Hoven’. Het project dankt haar naam aan de 3 verschillende hoven in het plan: een gezinshof, een seniorenhof en een heemhof. Elke hof heeft zijn eigen identiteit. Het betreft koop- en huurwoningen met dakterras en tuin en zijn gelegen aan een hof. 

Het project bestaat uit 2 fasen. De eerste fase bestaat uit 50 appartementen en circa 1.350 m² voorzieningen en de tweede fase bestaat uit 36 eengezinswoningen en 10 appartementen. Naast woningen worden er in de nieuwe wijk een kinderdagcentrum en een dagcentrum voor verstandelijk gehandicapten met daarboven 12 appartementen gerealiseerd.

Bijzonderheden:
Nominatie voor de Lieven de Keypenning 2010
Nominatie voor de Europese architectuurprijs Philippe Rotthier 2008