Ripperda


Betrokken partijen

Constructie adviseur:

Pieters Bouwtechniek

Opdrachtgever:

Gemeente Haarlem

Bouwkundig adviseur:

Pieters Bouwkunde

Installatie adviseur:

Hiensch Engineering, Badhoevedorp

Bouwmanagement:

Basalt bouwadvies, Nieuwegein

Hoofdaannemer:

Bot bouw, Heerhugowaard

Projectdata

Start ontwerp - Oplevering:

2000 - 2007

Omvang:

20000 m2 BVO

Locatie:

Haarlem

De Gemeente Haarlem heeft in het gebied van het voormalige Ripperda-kazerne een ondergrondse parkeergarage ontwikkeld. De basis voor de ontwikkeling van het gebied vormde het stedenbouwkundig plan van de Belgische architect AWG- bOb van Reeth te Antwerpen.

De parkeergarage (850 parkeerplaatsen) ligt te midden van nieuwe woningen en appartementen (ca. 350 stuks), een verpleegtehuis, de herontwikkeling van de bestaande bebouwing en een geheel nieuwe terreinindeling met grachten en diverse bruggen. De parkeervoorziening bestaat uit een tweelaagse kelder en is geheel onder het maaiveld gelegen. Op het kelderdek ligt één meter grond ten behoeve van een opgetild maaiveld. Daarnaast is een gracht (van bxh 6m x 1m) boven op de kelder gesitueerd. De ontsluiting van de garage loopt onder en door de nieuwe woningcomplexen. Verder zijn er talrijke verbindingsgangen aanwezig van parkeergarage naar de woningen en het verpleegtehuis.

In het ontwerp is rekening gehouden met naast gelegen monumentale panden. Aandachtpunten waren trillingshinder en het tegengaan van verzakkingen.

De garage heeft grote kolomvrije overspanningen om een optimum aan parkeerplaatsen te krijgen en een heldere kolommen- en balkenstructuur te verkrijgen.