Ooglijdersgasthuis te Utrecht in beeld

8 maart 2022

In het voormalig Ooglijdersgasthuis zijn de afgelopen twee jaar appartementen en woningen gerealiseerd, waarvan de laatste appartementen momenteel worden opgeleverd en in verkoop gaan. Elk appartement is uniek is qua indeling.

Het project bestaat uit 56 wooneenheden, waaronder een aantal nieuwgebouwde appartementen en stadsvilla’s. Het grootste aantal woningen is gerealiseerd in het monumentale bouwdeel A en B. Bouwdeel A is gebouwd in 1895, bouwdeel B is in 1938 toegevoegd aan het gebouw. Beide bouwdelen hebben de kenmerkende details uit die tijd en zijn zeer herkenbaar. Alle appartementen hebben een parkeerplaats in de parkeergarage en een berging. Ook is er een gemeenschappelijke fietsenstalling en kan men gebruikmaken van de sfeervol aangelegde binnentuin. Deze binnentuin is volledig afgesloten voor niet bewoners.

In het midden van het pand ligt de oorspronkelijke entree van het gebouw. Bij binnenkomst vallen de hoge plafonds op en de statige gangen meteen in het oog. De monumentale gangenstructuur is grotendeels behouden gebleven en deels nog herkenbaar in de plattegronden van de nieuwe appartementen. Vanuit de hal is de binnentuin bereikbaar en via de binnentuin zijn de privéparkeergarage met gemeenschappelijke fietsenstalling te bereiken.

Werkzaamheden Pieters
Het Ooglijdersgasthuis is een project van Pieters Bouwkunde in samenwerking met Pieters Bouwtechniek. Pieters Bouwtechniek heeft de constructie van alle vier de bouwdelen berekend. Pieters Bouwkunde heeft de uitwerking van Bouwdeel A en B verzorgd. Tijdens het strippen van deze oude gebouwen kwamen er allerlei verrassingen tevoorschijn die vervolgens als één Pieters zijn aangevlogen.

Pieters Bouwkunde is in de TO fase ingestapt en zij zijn begonnen met het hermodelleren van het TO model van de architect en zijn doorgegaan tot en met de uitvoeringsdetails.

Er zijn een aantal weken geweest dat het team een dag in de week kantoor hield op de bouwplaats, om zaken in het werk te kunnen beoordelen en hier vervolgens oplossingen voor te kunnen verzinnen. Het kantoor tijdens de bouw was de zogenaamde ‘Regentenkamer’, die ook behouden is gebleven voor de vergaderingen van de VVE.

VistaView maakte een video van het pand waarin een goede indruk wordt gegeven van de appartementen.

Beeldmateriaal: VistaView
Beeldmateriaal: VistaView
Beeldmateriaal: VistaView
Beeldmateriaal: VistaView
Beeldmateriaal: VistaView


Terug naar het nieuwsoverzicht