Eerste paal Hulpwarmtecentrale ASC

10 september 2019

De eerste paal van hulpwarmtecentrale Amsterdam South Connection (ASC) is geplaatst. Het ASC is gelegen tussen het spoor en de ring A10 bij knooppunt De Nieuwe Meer in Amsterdam. In de centrale wordt de warmte vanuit de vuilverbranding en de Diemencentrale tot een stadsverwarmingssysteem samengevoegd.

Spil in het concept van de hulpwarmtecentrale is een heetwaterbuffer van 3.600 kubieke meter inhoud. Deze buffer zorgt ervoor dat warmte uit AEB kan worden opgeslagen, om als de vraag daar is, te worden doorgeleverd naar de achterliggende stadswijken Zuideramstel en Nieuw West. De hulpwarmtecentrale faciliteert de groei van het stadswarmtenet, vergroot de leveringszekerheid, waarborgt de noodzakelijke vergroening van de warmteopwekking, verhoogt de capaciteit en verbetert de flexibiliteit van warmte-opwekking (multi source).

De constructie bestaat uit een laag en hoog dak met daarachter het Buffervat. Boven het Buffervat is een Instrumentatieruimte  ontworpen, zodat het gebouw trapsgewijs oploopt. Er komen 4 (met mogelijkheid voor een 5e) hulpwarmteketels in het gebouw om bij te kunnen verwarmen. De gevels worden uitgevoerd in glas, wat het gebouw een mooi transparant karakter geeft.

Het ontwerp is van architect Willem Schutter ETH. Pieters Bouwtechniek en Pieters Bouwkunde werkten samen aan het project als constructeur en bouwkundig ingenieur. Terug naar het nieuwsoverzicht